НУНА

Нуна е висока  21   см. Изработена е ръчно,без използване на матрици, от полимерна глина с изпичане - “Fimo Miniature Doll Clay”. Тя е единствен екземпляр и не може да бъде размножавана по никакъв начин.Косата и е вградена в глината и е от естествена коприна. Очите  са направени едновременно със скулптуриране на главата, ръчно рисувани. Тялото е армирано във всичките си части със здрава тел ,включително пръстите . Нейната риза е изработена от естествена коприна,ръчно тъкана  края на 19 век.

Нуна е нестинарка . Името и е избрано от една легенда,която разказва как по време на турското робство , Нуна била харесана за жена от турчин. Тя  му казала , че ще се съгласи , ако той танцува с нея в огъня и започнала своя танц. Той не посмял да тръгне по въглените, засрамил се от страха си и си заминал,а Нуна не станала турска невеста.

Нестинарството е ритуал,обреден танц върху жарава, , изпълняван още от древните траки. По-късно е забранен от църквата  като ерест. Запазен е до наши дни в село Българи в региона на Странджа планина и може да се види в деня на Св. Константин и Елена . Нестинарството се свързва с гонене на зли духове . Юнеско вписва официално  нестинарството като  световно нематериално културно наследство ,за да бъде тази традиция предавана през вековете. То е официално признато за  българско културно наследство .Нестинарите изпадат в транс и има нещо мистично в техния ритуал. Те ни карат да се гордеем ,че сме част от тази многолетна традиция и по един особен начин ни дават вяра в изцелението , доброто и във всички онези дребни , но важни неща,които правят днешния свръхматериален свят по-човешки.

ПРОЦЕСА

 

 

Ако желаете да видите по-детайлни снимки моля свържете се с мен

Back button Bg